Hvor langt kan en elcykel køre på en opladning?

Noget som langt de fleste der overvejer at anskaffe sig en elcykel (eller andet et elektrisk køretøj) ofte bekymre sig om – er at løbe tør for opladning og blive strandet og ude af stand til at komme hjem. Dette er dog ret usandsynligt på en elcykel.  Alligevel er et af de spørgsmål man oftest høre – hvor langt kan en elcykel køre på en opladning?

Lad os se lidt nærmere på hvor langt du typisk vil kunne køre på en opladning.

Du får mere end den teoretiske rækkevidde  

Den teoretiske rækkevidde for en elcykel bestemmes af batteriets størrelse og motorens effekt. E-bike-batterier starter typisk ved en kapacitet på omkring 250 watttimer, og de fleste e-bike-motorer er normeret til 250 watt. Så i teorien ville din motor i dette tilfælde, hvis den kørte med fuld effekt, tømme dit batteri på en time.

Ofte ser man at der er angivet rækkevidder op til 24 km, afhængigt af hvor hurtigt du kører. Men i praksis er der gode grunde til, at din rækkevidde vil være meget større end dette.

Træde i pedalerne på en elcykel

Din elcykel tilpasser sin effekt til din pedalindsats

For det første fungerer din elcykelmotor kun, når du træder i pedalerne, og den vil tilføre ekstra effekt afhængigt af, hvor meget du anstrenger dig. Det gør den ved at måle din effekt og justere sit eget input for at matche den.

Det betyder, at motoren normalt ikke arbejder med sin fulde kapacitet. Hvis du kører med mere end 25 km/t, skal motoren ifølge loven slukke helt. Så det er sandsynligt, at motoren i det mindste på en del af din tur slet ikke arbejder, hvilket sparer batteriet.

For det andet kan du på alle elcykler vælge dit assistanceniveau. Hvis du skruer ned for den på en flad vej, sparer du batteri. Du kan så øge assistanceniveauet, når du kommer op ad en bakke, for at hjælpe dig med at nå toppen. En sådan fornuftig brug af de tilgængelige assistanceniveauer vil øge rækkevidden betydeligt.

Hvor du kører, påvirker din rækkevidde  

Hvor stor rækkevidde du får, afhænger af din kondition og din evne til at skaffe din egen drivkraft. Det afhænger også af, hvor du kører – flere bakker dræner batteriet hurtigere end en flad tur – og andre faktorer som din vægt og hvor blæsende det er.

Det er også værd at bemærke, at du ikke mister opladning, når du er stationær, så du kommer ikke tilbage til et fladt batteri, hvis du stopper under en tur eller endda natten over.

Valg af assistanceniveau

Vælg et lavere assistanceniveau, og du vil øge din rækkevidde betragteligt

En typisk cykelrytter på en typisk elcykel kan forvente en rækkevidde på omkring 100 km. Det vil være lavere for nogle bycykler og sammenklappelige elcykler, som ofte har mindre batterier for at spare vægt.

Elektriske mountainbikes og nogle elektriske gruscykler, der er designet til terrænkørsel, har kraftigere motorer og vejer lidt mere end en hybrid- eller landevejscykel, så deres rækkevidde vil være tilsvarende mindre, selv om de kan have et større batteri for at kompensere.

Rækkeviddeforlængere (range extenders)

Det bringer os til en anden mulighed for at øge din rækkevidde: Mange elcykler giver dig mulighed for at montere et ekstra batteri til at udvide rækkevidden. Dette sidder typisk i eller erstatter en flaskeholder og vil normalt næsten fordoble batterikapaciteten og den tilgængelige rækkevidde. Dette kan øge den tilgængelige rækkevidde til langt over 160 km.

Et range extender-batteri monteres ofte i en flaskeholder og kan fordoble din tilgængelige rækkevidde

En elcykel vil have en måde, hvorpå du kan holde øje med dit opladningsniveau. Ofte er det en displayenhed monteret på baren kombineret med valg af assistanceniveau, men selv i de mest slanke systemer er der en lampe, der viser det resterende opladningsniveau.

Når du kommer hjem, skal du tilslutte din elcykel til strømmen, og den vil være fuldt opladet i løbet af få timer og klar til din næste udflugt. Der er minimal nedbrydning af batterikapaciteten i løbet af hundredvis af opladningscyklusser, så din elcykel bør ikke miste betydelig rækkevidde med tiden.

Mange elcykler har aftagelige batterier, så der er mulighed for at have et ekstra batteri med, selv om disse kan være ret dyre at købe.

Masser af værktøjer til at hjælpe

Næsten alle e-cykelsystemer leveres med en tilhørende smartphone-app, som kan bruges til at overvåge opladningsniveau og rækkevidde og ofte giver en masse andre batteristyrings- og navigationsfunktioner. Mange elcykler har mulighed for at montere din telefon på styret, så du kan bruge appen, mens du kører.

Nogle elcykler er endda endnu smartere. Der er enkelte med en Mission Control-app, så alt efter hvor langt eller hvor længe du vil køre, og den justerer assistanceniveauet for at sikre, at du har tilstrækkelig rækkevidde til at komme hjem. Disse systemer giver dig mulighed for at styre assistanceniveauet baseret på din puls, så du kun får maksimal effekt fra motoren, når du arbejder mest.

Smartphone på elcykel

En smartphone-app giver dig masser af information, mens du kører

Hvis du opdager, at din opladning begynder at være lav, kan du udvide din rækkevidde for at sikre, at du kan komme hjem, ved at vælge et lavere assistanceniveau. Du kan endda slukke motoren helt og køre uden hjælp, så du sparer batterikapacitet til eventuelle bakker, du møder senere på din tur.

Og med de fleste e-bikesystemer er der minimal modstand fra motoren, hvis du kører med den slukket, eller hvis batteriet skulle blive helt fladt. En elcykel vejer mere end en konventionel cykel med pedaler, og der kan være større rullemodstand, hvis den har tykkere dæk, men du bør stadig kunne cykle hjem med den.

Det var lidt om rækkevidder på elcykel og forhåbentligt også svar på dit spørgsmål – hvor langt kan en elcykel køre på en opladning.

Scroll to Top